Home index

2nd Year Biology Solved MCQs with Answers Pdf Download

12th Class Biology Solved MCQs chapter wise with Answers pdf download Punjab Board, 2nd Year Biology MCQs Chapter Wise Questions, Inter Part 2 Online Test from MDCAT old Papers,

2nd Year MCQs Biology
Chapter No. 18 Reproduction
1. What is / are basis for asexual reproduction?
(A) Mitosis
(B) Meiosis
(C) Sex hormones
(D) All (A), (B) and (C)

Answer:
(A) Mitosis

2. What is advantage of asexual reproduction?
(A) Organisms increases rapidly
(B) Organisms are morphologically alike
(C) Organisms are genetically alike
(D) All (A), (B) and (C)

Answer:
(D) All (A), (B) and (C)

3. What is advantage of sexual reproduction?
(A) Genetically varied individuals arc born
(B) Chances of survival increases
(C) Chances of evolution increases
(D) All (A), (B) and (C)

Answer:
(D) All (A), (B) and (C)




4. Natural methods of asexual reproduction in plants is/are:
(A) Spores
(B) Vegetative propagation
(C) Apomixis
(D) All (A), (B) and (C)

Answer:
(D) All (A), (B) and (C)

5. Artificial methods of asexual reproduction in plants is/are:
(A) Cuttings
(B) Tissues culture
(C) Both (A) and (B)
(D) Alternation of generation

Answer:
(C) Both (A) and (B)

6. A single mushroom may produce bow many spores per minute at the peak of its reproduction?
(A) 500,000
B. 50,000
(C) 80,000
(D) 200,000

Answer:
(A) 500,000





7. Per ennating organs are associated with which type of asexual reproduction?
(A) Sporulation
(B) Apomixis
(C) Vegetative propagation
(D) Cutting

Answer:
(C) Vegetative propagation

8. In apomixis, an embryo is created from a diploid cell in the:
(A) Pollen tube
(B) Leaf
(C) Ovule
(D) All of the choices are correct

Answer:
(C) Ovule




9. Asexual reproduction differs from sexual reproduction in that it does not require:
(A) 1 parent
(B) 2 parent
(C) Spores
(D) Vegetative parts

Answer:
(B) 2 parent

10. Asexual reproduction does not introduce:
(A) Variation
(B) Similarity between parents and offsprings
(C) Same chromosomal number in offsprings
(D) All of the choices are incorrect kw

Answer:
(A) Variation

Go To Previous Page for More MCQs

Girl in a jacket

B.Ed & M.Ed [MCQ's]

GENERAL KNOWLEDGE [MCQ's]



Grade / Class 10 [MCQ's]

Grade / Class 9 [MCQ's]

Related posts

Proposal for the Smart LOCKDOWN in Bahawalpur

user

PROMOTION OF PST AS EST IN SCHOOL EDUCATION DEPARTMENT

user

Chief Minister Punjab approved Special Package for Disable Students

user
error: Content is protected !!